Close

Ozon u transportu hrane

Transport hrane

Ozonu transportu hrane

U segmentu prijevoza hrane postoji puno načina kako upotreba ozona (bilo u plinovitom, bilo u tekućem stanju) može puno pomoći u održavanju higijene, svježine namirnica te ukupnoj sigurnosti kupaca.

Kada je hrana pripremljena za transport ona se ispire ozoniranom vodom , kao i vozilo za prijevoz namirnica. Zahvaljujući takvom tretmanu sama hrana i površine ostaju bez patogenih organizama bilo koje vrste, a koji bi mogli izazvati infekciju, odnosno kontaminirati namirnice.

Također, dozrijevanje namirnica je odgođeno jer ozon reagira s etilenom, pretvarajući ga etilen oksid, koji je vrlo djelotvoran inhibitor rasta patogenih organizama. Vodena para koja se također razvija u tom procesu smanjuje isušivanje namirnica, uz bolji izgled namirnica uz manji gubitak težine istih.

Transportne hladnjače također su mjesto za upotrebu ozona. Mikroorganizmi koji podnose vrlo niske temperature često puta stvaraju neugodan miris u hladnjačama, a njihovi toksični ostaci ne smiju doći u dodir s namirnicama hladnjači. To osobito vrijedi za meso.

Kod aplikacije našeg uređaja meso se ispire ozoniranom vodom prije transporta, kako bi se neutralizirali patogeni koji bi stvarali probleme u transportu. Nadalje, meso se prevozi u ozoniranoj komori hladnjače, čime postižemo ukupnu dezinfekciju, deodorizaciju kao i spriječavanje unakrsne kontaminacije.

Aplikacija ozona u transportu poboljšava organoleptička svojstva te smanjuje nastanak NOx spojeva.

Obrazac za upit