Close

Primjena

U vinogradarstvu

Sanitacija u proizvodnji vina ključan je element uspjeha. Povijesno gledano, vinari su koristili klor (ponekad u kombinaciji i s drugim kemikalijama) te vruću vodu/paru kako bi obavili sanitaciju, ali obe metode imaju nedostatke i ograničenja.

U poljoprivredi

Mnoga istraživanja pokazuju da je ozon, plin visokog oksidacijskog potencijala, vrlo vjerojatno najbolja opcija za eliminiranje štetnih mikroorganizama i korova, obzirom da na niti jedan način ne zagađuje tlo, niti ostavlja nikakve štetne nusproizvode.

U ribarstvu

Uzgoj ribe u ribogojilištima igra sve važniju ulogu u učinkovitom zadovoljavanju svjetske potražnje za ribom. Kako bi se zadovoljila ova potražnja, ribogojilišta primjenjuju intentivne tehnike uzgoja gdje se sve više ribe uzgaja u istoj količini vode.

U skladištima

Upotreba ozona u (hlađenim) skladištima vrlo je učinkovita i ekonomična metoda skladištenja. Od velike je važnosti u prehrambenoj industriji jer zaustavlja razmnožavanje bakterija i plijesni , a time i promjenu svojstava proizvoda za konzumaciju.

U praonicama rublja

Pranje ozonom je nježniji i učinkovitiji način čišćenja vašeg rublja. Također je ekološki prihvatljiviji izbor. Ako ste se ikada zapitali kako vrhunski hoteli imaju tako svijetlu posteljinu i pahuljaste ručnike, čak i nakon što poslužuju tisuće gostiju, tajna je ozon!

U transportu hrane

U segmentu prijevoza hrane postoji puno načina kako upotreba ozona (bilo u plinovitom, bilo u tekućem stanju) može puno pomoći u održavanju higijene, svježine namirnica te ukupnoj sigurnosti kupaca.

U kočaricama

Proizvodnja leda iz ozonirane morske vode na kočaricama, na otvorenom moru, omogućava dezinfekciju ribe, bitno produžujući vrijeme u kojem je riba svježa. Led pripremljen iz ozonirane vode je dezinficiran, pa kada se topi, riba nije kontaminirana nikakvih patogenim organizmima.

Ozonirana voda

Ozonirana voda je voda koja je prošla proces ozonizacije kojim se iz vode uklanjaju patogeni organizmi i kemikalije čineći je čišćom nego što je bila prije procesa ozonizacije. Za razliku od kloriranja vode, ozonizacija isključuje dodavanje ikakvih kemikalija ili drugih tvari u vodu.