Close

Ozon u skladištima

Skladišta

Ozon u skladištima / hladnjačama

Upotreba ozona u (hlađenim) skladištima vrlo je učinkovita i ekonomična metoda skladištenja. Od velike je važnosti u prehrambenoj industriji jer zaustavlja razmnožavanje bakterija i plijesni , a time i promjenu svojstava proizvoda za konzumaciju.

Obzirom da ozon ne ostavlja apsolutno nikakve štetne nusprodukte, apsolutno ga je preporučljivo koristiti kod skladištenja voća i povrća, kao u mesnoj industriji ili ribarstvu.

Upotreba ozona

Ozon ne kamuflira neugodne mirise, on potpuno razgrađuje spojeve koji ga uzrokuju, ostavljajući prostoriju ugodno dezodoriranom. Budući da ozon eliminira patogene mikroorganizme, sanitacija je potpuna.

Upotreba ozona u skladištima ne mijenja organoleptička svojstva hrane, upravo suprotno, produljuje se i kvaliteta hrane, kao i rok trajanja.

Niske temperature inhibiraju enzimske i mikrobne aktivnosti odgovorne za početak kvarenja proizvoda , pa se takvi proizvodi uvijek moraju transportirati u hladnjačama. No, mnogi od tih mikroorganizama ostaju u hrani i aktiviraju se kada uvjeti u okolišu postanu povoljniji,, makar i na kratko vrijeme.

Upotreba ozona tu stvara potpuno nov okolnosti u gdje se štetni mikroorganizmi neutraliziraju u skladištu, te su takvi proizvodi bitno manje podložni kvarenju u odnosu na proizvode iz skladišta koje nije tretirano ozonom.

Ozon, kao snažno oksidacijsko sredstvo, zadovoljava sve standarde proizvodnje organske hrane. Svjež okus i zdrav izgled namirnica vrlo lako ćete postići upotrebom ozona.

Ogromna potražnja

Potražnja za visokokvalitetnim, prikladno zapakiranim proizvodima u stalnom je porastu. To vrijedi i za potrošačka i za ugostiteljska tržišta. Veliki je izazov, kako doći do toga na održiv i isplativ način.

Odgovor leži u aplikaciji ozona. Ispiranje voća, povrća, mesa i ribe ozoniranom vodom uvelike nadmašuje tradicionalne metode nakon kojih ostaju razni kemijski nusprodukti , a ponekad neugodan miris i okus.

Tretmani

Tretmani ozonom u industriji hrane omogućavaju slijedeće prednosti :

• Produžen rok trajanja hrane
• Nedostatak plijeni na hrani i ambalaži
• Očuvanje početne težine ploda, u velikoj mjeri
• Izvrstan vanjski izgled
• Bolja kvaliteta proizvoda
• Bolja organoleptička svojstva prilikom konzumacije
• Odgođen proces zrenja (fermentacije) voća i povrća

Obrazac za upit