Close

Ozon u praonicama rublja

Praonice rublja

Ozon u praonicama rublja

Mnogi ljudi vjeruju da vam je potrebna topla voda, puno deterdženta i dugo vrijeme pranja da biste pravilno očistili rublje. I jednom davno, to je bila istina. No tijekom godina došlo je do velikog napretka u tehnologiji pranja rublja – uključujući razvoj sustava za pranje rublja ozonom.

Pranje ozonom je nježniji i učinkovitiji način čišćenja vašeg rublja. Također je ekološki prihvatljiviji izbor. Ako ste se ikada zapitali kako vrhunski hoteli imaju tako svijetlu posteljinu i pahuljaste ručnike, čak i nakon što poslužuju tisuće gostiju. . . tajna je pranje ozonom!

Zanima vas što ozon može učiniti za vaše klijente ?
U nastavku pogledajte zašto je ozonirana voda jedan od najboljih načina za pranje rublja, i kako vam Ozon sistem Bat može pomoći da osjetite razliku.

Kako radi sistem za ozoniranje vode u perilici rublja?

Ovo je revolucionarni proces pranja koji koristi snažan oksidirajući plin koji se naziva ozon. Ozonski sustavi za pranje rublja stvaraju ozon kombiniranjem kisika i električne energije. Ozon se zatim otapa u vodi za pranje.

Kada ozonska voda dođe u dodir s nećistoćama u vašem rublju, uništava ih (ili “oksidira”). To uključuje bakterije, viruse, plijesan ili druge mikroorganizme. Ozon također razgrađuje mnoge supstance,, kao npr. masti. To olakšava vodi da ukloni ove zagađivače iz vašeg rublja i ispere ih.

Koje su prednosti pranja ozonom vodom?

Pranje ozonom ima mnoge prednosti u usporedbi s tradicionalnim pranjem. Čak ni pranje toplom vodom ne može postići iste rezultate! Evo nekoliko znanstveno utemeljenih razloga zašto je pranje ozonom vrhunska metoda pranja.

Pranje ozonom bolje čisti i dezinficira vaše rublje

Cijeli smisao pranja je čišćenje vaše odjeće i posteljine — i u tom pogledu, pranje ozonom radi puno bolji posao od tradicionalnog pranja!

Ozon je tako snažan oksidans da ubija mikroorganizme 3000 puta brže od izbjeljivača.[1] To znači da pranje ozonom može pomoći zaštiti vas i vašu obitelj od bakterija, virusa i plijesni koji uzrokuju bolesti i probleme s kožom. I ne zahtijeva čak ni toplu vodu ni jake kemikalije! Zapravo, ozon najbolje djeluje u hladnoj vodi.

Ilustracije radi, istraživači su u jednoj britanskoj studiji testirali koliko dobro ozon može ubiti 12 različitih bakterijskih sojeva u usporedbi s toplom vodom. Pranje toplom vodom završeno je na 75°C (to je 4°C više od temperature dezinfekcije koju preporučuje Ujedinjeno Kraljevstvo). Istraživači su otkrili da su 3 soja bakterija ostala čak i nakon 15 minuta pranja vrućom vodom. Ali bakterija nije bila prisutna nakon samo tri minute pranja ozonom![2]

Druge znanstvene studije također su otkrile moć ozona. U jednoj studiji bilo je potrebno samo 2,5 minute izlaganja ozonskoj vodi kako bi se uništile spore C. difficile, uobičajene bakterije. Druga studija nije pronašla tragove E. coli, još jedne uobičajene bakterije, nakon samo jednog doziranja ozona. Još jedna studija pokazala je da je MRSA (stafilokokna bakterija) potpuno uništena nakon pranja ozonom, ali još uvijek prisutna nakon pranja toplom vodom.[2]

Ozonsko rublje vrlo je efikasno u sanitaciji, do te mjere da su mnoge bolnice, klinike, starački domovi te slični objekti implementirale sustave za ozoniranje vode kako bi neutralizirale „superbugove“ (MRSU te C. dificille).

Pranje ozonom pomaže da vaše rublje bolje miriše i bude mekše

Vrhunska oksidacijska moć ozona dovodi do još jedne prednosti – moćan je dezodorans. Mirisi u zaprljanom rublju obično su uzrokovani određenim organskim i anorganskim spojevima. Ozon razbija molekularne veze ovih spojeva. Rezultat? Svjež, čist miris!

Ozon također poboljšava mekoću vašeg rublja

To je zato što uklanja ione kalcija, magnezija i druge tvari koje doprinose tvrdoći vode. Mekša voda dovodi do mekšeg osjećaja tkanine jer omogućuje bolje pjenjenje i potpunije ispiranje.

Znanstvene studije su dokumentirale učinke pranja ozonom na miris i osjećaj tkanine. Na primjer, jedna studija u bolnici u Škotskoj usporedila je tradicionalni sustav za pranje sa sustavom za pranje ozonom. Ne samo da je ozonsko pranje učinkovitije dezinficiralo. . . ali svo osoblje je navelo da su im odjevni predmeti mekši i ugodnijeg i svježijeg mirisa.[3]

Pranje ozonom pomaže vašim tkaninama da traju dulje

Ozon je tako učinkovito sredstvo za čišćenje da može postići odlične rezultate s nižim temperaturama, kraćim ciklusima pranja i manje kemikalija. Ozon se također nakon upotrebe ponovno pretvara u kisik, ne ostavljajući kemijske ostatke na vašem rublju. Jedna studija je čak otkrila da pranje ozonom mnogo bolje uklanja vlagu iz rublja od konvencionalnog pranja, što znači kraće vrijeme sušenja.[4]

Sve to znači da je ozon puno nježniji način pranja odjeće. Prelaskom na pranje ozonom, vaše će se tkanine i posteljina manje habati i trajati mnogo dulje!

Pranje ozonom je ekološki prihvatljivije

Još jedna velika prednost ozona je to što je ekološki prihvatljivija opcija.
Kao što je gore navedeno, ozonsko rublje ne zahtijeva toplu vodu, što znači da troši manje energije. Također zahtijeva manje kemikalija za učinkovito čišćenje i dezinfekciju, što znači da je potrebno manje vode za ispiranje i da se manje kemikalija ispušta u okoliš u otpadnim vodama.

Iako se ozon ispušta u otpadne vode kao dio procesa ozonskog pranja rublja, ozon se može smatrati “zelenom” tvari.[5] To je zato što ako otopljeni ozon ostane u vodi za pranje rublja, on se brzo pretvara natrag u kisik.
Kisik u otpadnoj vodi zapravo može biti koristan jer potiče razgradnju organske tvari i pomaže u procesu pročišćavanja otpadnih voda.[6] Kada ozon oksidira organska tla u vašem rublju, ti oksidirani materijali također postaju lakše biorazgradivi.[5]

Zaključak: pranje ozonom puno je bolje za okoliš u usporedbi s tradicionalnim rubljem.

Literatura

1. Riesenberger, J. G., “Ozone laundry technology for water and energy savings,” Strategic planning for energy and the environment, 20(4):53-6, 2001.

2. Cardis, D., C. Tapp, M. DeBrum, and R.G. Rice, ‘‘Ozone in the Laundry Industry – Practical Experiences in the United Kingdom’’, Ozone: Science & Engineering, 29(2):85–99, 2006.

3. Reid, T., A.W. Wilson, and D.B. Galloway, ‘‘A Comparative Study on the Disinfection of Hospital Laundry Using Ozone: A 2-part Single Blind Study Using Standard Hospital Laundry Cleaning Techniques versus the OTEX Validated Ozone Disinfection System’’, Final Study Report, Protocol No. Ozone/01-2007/120207/Hospital Laundry Study, Version 6, 22 June 2007.

4. Hook, J., ‘‘Microbiological Analysis of Microfibre Cloths Employed Within a Hospital Environment’’, JLA Report, JLA Ltd., Meadowcroft Lane, Ripponden, West Yorkshire, HX6 4AJ, UK, May 2007.

5. Rice, Rip G., Marc DeBrum, Jacqueline Hook, Dick Cardis, and Cameron Tapp, “Economic and Environmental Benefits of Ozone in Ozone Laundering Systems”, Ozone: Science & Engineering, 31(5):348—356, 2009; Daniels Equipment Company, Inc., Auburn, NH, USA, Metered Savings Analysis for Arapahoe County (Colorado, USA) Detention Facility Laundry, 2009; Daniels Equipment Company, Inc., Auburn, NH, USA, Metered Savings Analysis for Equinox Hotel, 2009.

6. WRc-NSF Ltd., ‘‘The OTEX Validated Ozone Disinfection Washing System’’, Medmenham, Marlow, Bucks, UK, May 22, 2005.

Obrazac za upit