Close

Ozon u poljoprivredi

Poljoprivreda

Ozon u poljoprivredi

Mnoga istraživanja pokazuju da je ozon, plin visokog oksidacijskog potencijala, vrlo vjerojatno najbolja opcija za eliminiranje štetnih mikroorganizama i korova, obzirom da na niti jedan način ne zagađuje tlo, niti ostavlja nikakve štetne nusproizvode.

Kada se ozon nanese na tlo, oslobađa veliku količinu O2 radikala, čime bostaje biološki „otrov“ za štetne mikroorganizme. Ispitivanja koja su rađena na tlu na kojem se uzgajaju jagode pokazuju da aplikacija ozonirane vode , 2×15 minuta, daje isti učinak kao primjena metil-bromida.

Upotreba generatora ozona za sanitaciju poljoprivrednog zemljišta omogućava smanjenje potrebe za korištenjem standardnih fitosanitarnih kemikalija, a time i onečišćenja koje stvaraju.

Zašto ozone ne ostavlja nikakve nusprodukte?

Ozon je tvar koja se prirodno stvara u gornjim slojevima atmosfere djelovanjem UV zraka na atmosferski kisik, tvoreći ozonosferu (ozonski omotač). Ozon se vrlo brzo razgrađuje (vrijeme poluraspada je kratko) na dvoatomni kisik (O3 – 3O2).

Nakon provedenog tretmana svi ostaci nestanu za 10-ak minuta i nema apsolutno ničega što bi moglo zagaditi tlo.

Zašto ozon u poljoprivredi?

Upotreba ozona u poljoprivredi bitno smanjuje upotrebu pesticida, što zaposlenima omogućava rad s manje rizika i na zdraviji način. Ne smijemo zaboraviti niti smanjenje troškova zbog uštede u fitosanitarnim proizvodima i gnojivima. Drugačije rečeno, povrat investicije. Glavne primjene ozona u poljoprivredi su folijarni tretmani prskanjem na razne poljoprivredne/vinogradarske kulture te ubrizgavanje ozonirane vode kod navodnjavanja (sanitizira se korijenje i supstrat, bitno smanjuje mogućnost pojave bolesti uzrokovanih bakterijama ili gljivicama). Osim toga, razlaganje ozona u kisik osigurava novo i zdravo korijenje do kraja uzgoja.

Apliciranjem ozona eliminiramo štetne patogene te sanitiramo biljke, voće i povrće kako bismo zaštitili trud i rad poljoprivrednika. Također, apliciranje ozona u stanju je bitno smanjiti i druge bolesti koje utječu na biljke poput pepelnice.

Mi ćemo Vam, u Ozon sistemu Bat rado ponuditi opremu koja odgovara Vašim zahtjevima. Ne postoji niti jedna vrsta OPG ili industrijskog uzgoja koja nema koristi od korištenja ove tehnologije.

Prednosti ozona u poljoprivredi?

• Voda, obogaćena ozonom, koja se koristi za navodnjavanje, korijen obogaćuje kisikom, neutralizira viruse, bakterije, gljivice, alge i spore te potiče rast biljaka. Također, urod je veći u odnosu na usjeve koji su tretirani samo vodom
• Spore su vrlo otporne na nepovoljne uvjete i mogu dugo mirovati, prenoseći se s jednog mjesta na drugo, te se počnu razmnožavati čim se stvore povoljni uvjeti za rast. U takvim uvjetima takvu je infekciju izuzetno teško riješiti koristeći se klasičnim sredstvima, dok je ozonirana voda vrlo učinkovita i pruža sjajnu zaštitu
• Ozon je vrlo moćno sredstvo za neutralizaciju štetnih mikroorganizama bez nastanka bilo kakvih toksičnih spojeva kao nusproizvoda. Potpuno je ekološki prihvatljiv
• Voda obogaćena ozonom koja se koristi za navodnjavanje ne sadrži nikakve štetne mikroorganizme, te kao takva doprinosi bitno boljim uvjetima za brži rast biljaka koje će biti i otpornije, u odnosu na one koje su se tretirale običnom vodom

Obrazac za upit